عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی

کدخبر: 710

در حاشیه ی مراسم "هم اندیشی نقشه جامع علمی کشور و نقش استان‌ها" دکتر منصور کبکانیان با اشاره به تمدید حکم اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی توسط مقام معظم رهبری اذعان داشت : بحث مهندسی فرهنگی؛ به آن سر منزل مقصود نرسیده است.

به گزارش سرویس فرهنگی قزوین در حاشیه ی مراسم "هم اندیشی نقشه جامع علمی کشور و نقش استان‌ها" که به میزبانی پارک علم و فن آوری برگزار شد، دکتر منصور کبکانیان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، در گپ و گفتی اختصاصی با خبرنگار قزوین خبر درباره ی مسائل مهم پیرامون شورای عالی انقلاب فرهنگی از جمله ضمانت اجرایی مصوبات این شورا به  گفتگو پرداخت.

 آیا مصوبات و تصمیمات شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمانت اجرایی کافی و لازم دارند ؟

از نظر کلان یک کارهایی صورت گرفته است ولی اگر بخواهم به سوال شما مختصر و کوتاه جواب بدهم ،هنوز این اتفاق مهم رخ نداده است. از نظر کلان مهمترین ضمانت اجرایی؛ رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی رییس جمهور است و روسای دو قوه‌ی دیگر به همراه نایب رییسان اول و دوم و وزراء مرتبط با این شورا حضور دارند. همانطور که می‌دانید طراح این نظام و شورا، مقام معظم رهبری هستند. ایشان همه‌ی این موارد را دیده‌اند و لحاظ کردند حتی چینش اعضای این شورا به گونه‌ای است تا مصوبات این شورا ضمانت اجرایی لازم را داشته باشد. ولی چون این موضوع عرض شده به آیین نامه و قانون و مصوبات تبدیل نشده است؛ ما هنوز در این بخش مقداری دچار چالش هستیم.

ما در بخش علم و فناوری و نقشه‌ی جامع علمی، روی این موضوع کار کردیم و پیشنهادهایی داریم برای تضمین اجرایی شدن مصوبات. تمام حرف و دغدغه‌ی ما این است که چرا سازمان‌ها و ارگان‌هایی مثل سازمان بازرسی کشور، دیوان عالی کشور یا دیوان محاسبات فقط خودشان را مسئول و ضامن اجرایی شدن مصوبات  مجلس شورای اسلامی می‌دانند، به نظر باید مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی هم از یک همچون مجراهایی نظارت و تضمین و بازرسی شود و یا حتی رسیدگی به شکایات هم صورت بگیرد و الی آخر. راجع به این موضوع طرح‌هایی داریم. اگر ان شاءالله بخواهیم در ستاد راهبری نقشه‌ی جامع علمی کشور کار راپیش ببریم، این الگویی شود که در بحث مهندسی فرهنگی هم بتوانیم تضمین آن را داشته باشیم.

شورا در زمینه ی فضای مجازی و جنگ نرم چه اقداماتی را انجام داده است؟

در حد کلان می‌دانید که در سال‌های اخیر ، مقام معظم رهبری دستور تاسیس شورای عالی فضای مجازی را بصورت مستقل ابلاغ فرمودند. بنابراین خود این مسئله نشان میدهد که در حد کلان شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه، ورود کمتری داشته است. بنابراین در حوزه‌ی مجازی به شکلی که اجرایی باشد، شورا یا ورود پیدا نکرده یا بصورت خیلی کم و ضعیف عمل کرده است. لیکن در سند جامع آی تی (فناوری اطلاعات و ارتباطات) کشور که در دستور کار در شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته بنده هم راجع به این فضا نظراتی ارائه کرده ام؛ همچنین آقای رییس جمهور هم نظرات و نکاتی را مطرح نموده اند. با ملاحظاتی هم که ایشان داشتند، این دستور کار کلید خورده است و ما این کار را پیش خواهیم برد. من فکر می‌کنم این سند به مقدار زیادی به سئوال شما مرتبط می‌شود. اما در زمینه‌ی جنگ نرم که مبحث مهمی هم هست، شورای عالی انقلاب فرهنگی کمیسیونی برای این کار دارد و فعالیت هایی هم انجام داده است ولی مستقیما در حوزه‌ی کاری بنده( که تدوین نقشه‌ی جامع علمی کشور است) قرار ندارد.

به نظر شما شورا به اندازه‌ی کافی در فضای دانشگاهی کشور موثر بوده و توانسته نقش خودش را ایفا کند؟

شورای عالی، یک شورای کلان کشور است و مصوبات آن بطور کلان تاثیرگذار است. مثلا در همین چند سال اخیر، جذب اساتید ازطریق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و خیلی هم گفته شده است پس به نوعی تاثیر غیر مستقیم داشته است. ما آمدنمان به این استان(قزوین) برای تماس با تک تک دانشگاهها و دانشجویان و شرکت‌های دانش بنیان بوده تا با همفکری هم نقشه‌ی جامع علمی کشور را تنظیم کنیم که برای این کار کمیته‌ها و کارگروه‌هایی تشکیل شده تا ارتباط دانشگاه با صنعت حفظ شود. همچنین باید گفت روسای دانشگاهها صلاحیت‌شان طی سالیان گذشته از زمان امام راحل(ره) تا به امروز باید به تایید این شورا می‌رسیده یا برسد که بنابراین، خود این امر هم در سلامت و مدیریت درست دانشگاهها نقش بسزایی دارد. یک نکته راهم مطرح کنم اینکه هیئت‌های امنا در اوایل سال‌های انقلاب؛ مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی بودند و بعد ازآن اختیارات خاصی به دانشگاه ها داده شده است.

چرا هنوز شرایط انتخاب روسای دانشگاهها توسط اعضای هیئت علمی فراهم نشده است؟

ما حرف‌مان این نیست که اعضای هیئت علمی این قدرت و اختیار را در تعیین رییس دانشگاه ندارند. اعضای هیئت علمی، بهترین مشاوران انتخاب روسای دانشگاه های خودشان هستند. ولی حرف ما این است که چون تنوع نظرات و تعدد اعضای هیئت علمی وجود دارد، همه‌ی این مشورت‌ها باید از طریق یک مجرای خاص با آیین نامه‌ی خاص گرفته شود که در نهایت به یک مرجع عالیِ تصویب نیاز دارد. که ما اعتقاد داریم بعد از این مشاوره‌ها چه اعضای هیئت علمی و چه هیئت امنای دانشگاهها، بهترین مشاوران برای انتخاب فرد شایسته هستند و اگر از این مسیر و آیین که جلو برود ما اعتقاد داریم بهترین مرجع برای تصویب موضوع و تایید صلاحیت روسای دانشگاهها شورای انقلاب فرهنگی است. این موضوع کمک به سلامت و مدیریت خوب دانشگاهها می‌کند.

چرا تدریس آثار شهید مطهری مستقیم در چارت دروس دانشگاهی قرار ندارد؟

به طور کلی عرض کنم، اولاً مطالبی که شهید مطهری داشتند وارد خیلی از متون دروس فارسی مدارس شده است. لیکن اینکه بگوییم یک سخنرانی یا یک کلاس غیر دانشگاهی ایشان به متن درس تبدیل شود یک کار فنی و پیچیده است و از آن قبیل کارهایی است که در تحول علوم انسانی باید انجام شود. یک سری اقدامات پیش نیاز برای انجام این کار ضروری است و تا آن پیش نیازها فراهم و انجام نشود، این امر غیرممکن است. اینکه فکر کنیم یک کتاب را برداریم و مستقیم در یک کلاس جداگانه‌ی آموزشی به سبک و سیاق دانشگاهی تدریس کنیم ممکن است احیانا ً اثر مطلوب برای همگان نداشته باشد.

چرا رهبر انقلاب حکم انتصاب اعضا را تمدید کردند؟

هر سه سال باید این احکام توسط مقام معظم رهبری صادر و تمدید شود و گرنه بعد از سه سال احکام اعضا منقضی خواهد شد. اگر حضرت آقا تشخیص بدهند که افراد جدیدی باید به مجموعه اضافه یا از مجموعه حذف شوند در کنار سایرین تعریف میشود. همانطور که شاهد حکم اخیر ایشان بودیم؛ سه عضو حقوقی به مجموعه اضافه و قبلی‌ها هم تایید شدند.

من منظورم این بود آیا می توان گفت که حضرت آقا به آن هدفشان  در راستای مهندسی فرهنگی نرسیده‌اند که احکام اعضا را کما فی‌السابق تمدید کردند؟

بله؛ دقیقا. خود ما هم معترف به این قضیه هستیم در پیوست حکمی که ایشان برای احکام اعضای شورا دادند فرمودند که بحث مهندسی فرهنگی؛ به آن سر منزل مقصود نرسیده است که من بعنوان عضو این مجموعه نمی‌دانم اسم آن را باید گلایه یا خواسته گذاشت که ایشان همچنان و هنوز از شورای عالی انقلاب فرهنگی این مطالبه را دارند.

 

انتهای پیام/

 

ارسال نظرات

آخرین اخبار