دانشجوی رشته فلسفه گفت:

کدخبر: 680

فاطمه رایگانی: کاهش روحیه طلبگی در میان قشر دانشجو، نه تنها جایگاه مبانی شهید مطهری بلکه اندیشه های بسیاری از صاحب نظران را کم رنگ کرده است.

سرویس فرهنگی قزوین خبر هم زمان با بزرگداشت استاد بزرگ، شهید مرتضی مطهری نگاهی داشت بر مجموعه های مطالعاتی کتب این استاد.

به همین مناسبت گفت و گویی داشتیم با فاطمه رایگانی؛ دانشجوی مقطع ارشد رشته فلسفه که از سال 90 وارد دوره های مطالعاتی کتاب های شهید مطهری شده است.

متن این صحبت ها را در ادامه می خوانیم:

 

قزوین خبر- به نظر شما جایگاه اندیشه های شهید مطهری در جامعه ی امروز به خصوص میان دانشجویان چگونه است؟ رواج این اندیشه ها بین جوان ها را چگونه ارزیابی می کنید؟

رایگانی- در میان دانشجویان امروز عده ای کاملا با بحث کتاب و کتابخوانی بیگانه بوده، بنابراین انتظار اثرگذاری و مطالعه از آن ها نمی رود. اما در نقطه ی مقابل با تعداد زیادی از دانشجویان دغدغه مند و ارزشی مواجهه هستیم که متاسفانه بدون داشتن سرانه ی مطالعه ی مناسب و عطش دانستن، در زمینه های گوناگون به اظهارنظرو بحث های کارشناسی می پردازند. بنابراین با کاهش روحیه ی طلبگی نه تنها جایگاه اندیشه های  شهید مطهری بلکه مبانی فکری بسیاری از صاحب نظران در میان این عده ی کثیر محجور مانده است.

متاسفانه تمایل کتاب خوان ها به سمت کتاب ها و مبانی فکری غربی می تواند از علل کمرنگ بودن رواج اندیشه های این استاد بزرگ به شمار  رود.

علاوه بر آن وجود گسترده ی کتا ب های شهید مطهری در همایش ها و مراسمات مختلف به عنوان هدیه های فرهنگی یکی دیگر از این علل است که موجب توهم دانستن این اندیشه ها می شود تا آنجا که به محض یادآوری حجاب،کتاب مسله حجاب ایشان در اذهان تداعی می شود،این درحالیست که درصد بسیاری از آن ها حتی یک بار هم این کتاب را مطالعه نکرده اند.

می بایست پلی بزنیم بین بسیج دانش آموزی و بسیج دانشجویی تا به این طریق دانشجویان تربیت شده را راهی دبیرستان ها بکنیم و ساعت های پرورشی را به بررسی کتاب های شهید مطهری اختصاص بدهیم.

 

قزوین خبر- فکر می کنید چرا بین این همه نظریه پرداز و فیلسوف اسلامی کتاب های ایشان برای تدریس انتخاب شده است؟

رایگانی-کتاب های شهید مطهری در عین جامع بودن بسیارسیستماتیک است و می توان  یک مبنای فکری را درتمام کتاب هایش دید؛ امروز می توان با انطباق مسائل روز به روش های فکری مبارزه ای ایشان، بسیاری از موضوعات را حل کرد؛ باید توجه داشت که اگر چه خواندن کتاب های شهید مطهری لازم است اما کافی نیست.

 ذکر خطبه در ابتدای هر فصل از کتاب های ایشان، استفاده از مثل و داستان و زبان ساده از جمله عوامل جایگاه برجسته ایشان در مقابل سایر نظریه پردازان اسلامی است.

بیان مطالبی چون لازم بودن مطالعه ی اندیشه های استاد برای هر دانشجو و طلبه از سوی رهبری و تاکید براین که این اندیشه ها سازنده ی مبانی فکری اسلامی است،وجوب مطالعه ی کتاب های ایشان را می رساند که خوشبختانه در سال های اخیر جایگاه پررنگ تری پیدا کرده است.

 

قزوین خبر- نحوه سازمان دهی دانشجویانی که سیر مطالعاتی استاد را می گذرانند به چه شکلی است؟ آیا بعد از گذراندن دوره ها برنامه ای برای استفاده از پتانسل آن ها انجام می شود؟

رایگانی- در ابتدا پیگیری هایی از سوی مسئولین صورت میگیرد ولی متاسفانه با گذشت زمان بچه ها رها می شوند درواقع تعداد محدودی از افرادی که دوره ی قبل حضور داشتن دردوره ی بعدی هم حاضر می شوند.

بعد ازطرح و خواندن این کتاب ها لازم است که از بچه ها آزمون گرفته شود.جهت عملی شدن کتاب های استاد می بایست حلقه های آموزشی را به آن ها واگذار کرد.

متاسفانه با وجود طرح و ایده ی سازمان دهی بعد از طرح، مرحله اجرایی بسیار ضعیف انجام می شود.

 

قزوین خبر- علت حضور شما در طرح مطالعاتی شهید مطهری با عنوان طلیعه حکمت چه بوه است؟

رایگانی-علاقه ی شخصی به مطالعه ی کتاب های شهید مطهری دلیل اصلی حضور دراین طرح بود.

 

 قزوین خبر-مبانی فکری امروزتان نسبت با دوران قبل از ورود به طرح چه مقدار تغییر کرده است؟

رایگانی-بزرگترین تغییری که در من ایجاد شد،پی بردن به حس ندانستن و ضعف در استدلال ها بود. من به شخصه در این طرح بود که متوجه شدم چقدر مطالب دیگر هم لازم است و بعد ازخواندن کتاب های شهید مطهری به تفسیر قرآن و مسایل دیگر رجوع کردم. به همین دلیل است که میگویم کتاب های شهید مطهری لازم است ولی کافی نیست.

 

قزوین خبر- از دیدگاه شما نقاط ضعف و قوت طرح طلیعه حکمت چه می باشد؟

رایگانی- یکی از نکات قابل ذکر مبحث پیگیری طرح است چرا که از این ظرفیت استفاده ی بسیار بهتری می توان کرد.علاوه بر این میتوان در کنار این دوره در هر استان کلاس و دوره های طولانی مدت تر هم برگزار کرد.

می بایست دوره های آموزشی یک یا دوساله جایگزین دوره های فشرده 15 روزه شود تا دانش پؤوهان به مطالعه عمیق تری دست پردا کنند؛ و بعد از تربیت مربی ،دوره های تکمیلی برای این بچه ها برگزار شود و به مرحله ی استاد تمام برسند تا آنجا که هر کدام بتوانند کلاسی را در دوره ها برعهده گیرند.

این مساله باعث می شود که صرفا سالی یک یا دوبار تب اندیشه های استاد داغ نشود و خیلی زود هم فروکش کند؛ خود من به شخصه بخش عظیمی از اطلاعاتم را مدیون دوره های حلقه ها هستم.

 

انتهای پیام/

 

 

ارسال نظرات

آخرین اخبار