«فطره» در لغت چند معنا دارد که مهمترین آنها، خلقت و اسلام است. در اصطلاح عبارت است از: «زکاتى که هر مسلمان براى خود و هر کس که نان خور او محسوب می شود، به مستحق می پردازد.»
به گزارش سرویس مذهبی قزوین خبر، روزهگرفتن در تمامی ادیان الهی وجود داشته است و پیروان آن ادیان، مکلف بودهاند روزهای خاصی در سال را روزه بگیرند، ولی در پایان ایام روزهداری آنها، عیدی قرار داده نشده بود. این برای اولین بار و در دین مبین اسلام بود که روز پایان روزهداری، روز عید و جشن نامیده شد و این افتخار، ویژه مسلمانان است. رسول گرامی اسلام(صلوات الله علیه و آله) در این باره میفرمایند: «عید فطر، هدیهای است که از سوی خدا به مردان و زنان امتم داده شدهاست و خداوند متعال چنین هدیهای را پیش از من به هیچ کس ندادهاست». آری، عید سعید فطر برای مسلمانان، هدیهای آسمانی بود که در سال دوم هجرت به آنها عطا گردید. در این سال، پرداخت زکات فطره و برگزاری نماز عید بر مسلمانان واجب شد که پیامبر اکرم (صلوات الله علیه و آله) با عنایت خاصی به آن پرداختند و همواره به اصحاب خود توصیه میکردند که این روز را عزیز و گرامی بدارند
پس از اتمام ماه مبارک رمضان، بر مرد خانواده که به اصطلاح به او نانآور و سرپرست خانواده نیز اطلاق میگردد واجب است فطریه افراد تحت تکفل خود را پرداخت نماید. افراد تحت تکفل افرادی هستند که مرد (و یا اگر زنی سرپرست خانواده بود) در طول سال تحت تکفل مرد بوده و هزینههای زندگیشان توسط او تامین میگردد. زکات فطره بر تمامی افرادی که توانایی پرداخت آن را دارند واجب است.
از طرفی اگر صاحبخانه، مهمانی را قبل از غروب آخرین روز ماه مبارک رمضان به منزلش دعوت نماید، فطریه مهمان بر عهده صاحبخانه میباشد. البته اگر مهمان تنها در شب عید به منزل سرپرست خانواده آمده باشد و یا خودش تصمیم به آمدن گرفته باشد، فطریهاش بر عهده خودش میباشد. هرچند که مناسبتر آن است که صاحبخانه فطریه او را نیز برعهده بگیرد. همچنین اگر میهمان فطریه خود را بر عهده بگیرد و پرداخت نماید پرداخت آن دیگر بر صاحبخانه واجب نمیباشد.
زمان پرداخت
مستحب است از شب قبل از رویت ماه و حلول عید فطر هزینه فطریه را که هم میتوانیم نقدا و هم به صورت قوت غالب پرداخت نمائیم را کنار بگذاریم و در روز عید فطر و قبل از اقامه نماز عید پرداخت نمائیم. یعنی زمان پرداخت فطریه از روز قبل تا قبل از اقامه نماز عید فطر میباشد. و در مورد پرداخت آن بنا بر احتیاط در همان شهری که هست پرداخت شود.
میزان
فطریه بر اساس نوع تغذیه یکسال گذشته خانواده معین میگردد که معمولا سهم هر نفر، سه کیلوگرم از قوت غالب سالانه خانواده است. فطریه را میتوان به صورت نقد و یا از طریق همان قوت غالب پرداخت نمود.
محل مصرف
فطریه عموما برای رفع نیازهای افراد مستمند و نیازمند استفاده میگردد. فطریه را میتوان به افراد مستمند که میشناسیم پرداخت نمائیم. همچنین اگر در بستگان نیز افرادی با این شرایط وجود داشتند به غیر از پدر، مادر و فرزند می تواند به آنان پرداخت نماید.
زکات فطره را باید فقط به نیازمندان پرداخت کرد و در کارهای دیگر از زکات فطره نمیتوان استفاده برد. "زکات مال" را میتوان در کارهایی که در مسیر ترویج دین است، به کار برد ولی از زکات فطره فقط باید نیازمندان و فقرا بهره بگیرند. مصرف فطریه همان مصرف زکات است؛ ولی احتیاط این است که به فقرای مؤمن داده شود.
فطریه سادات
از آنجا که زکات غیرسادات بر سادات حرام است، کسی از سادات نباشد نمیتواند زکات فطریه را به سادات بدهد. اما اگر کسی سید باشد می تواند فطریه را به سادات و غیر سادات بدهد.
فلسفه و فواید پرداخت فطریه چیست؟
«فطره» در لغت چند معنا دارد که مهمترین آنها، خلقت و اسلام است. در اصطلاح عبارت است از «زکاتی که هر مسلمان برای خود و هر کس که نان خور او محسوب میشود، به مستحق میپردازد.» زمان ادای آن مغرب روز آخر ماه رمضان تا ظهر روز عید فطر است. با توجه به این که پرداخت این نوع حق مالی، باعث سلامت جسم (خلقت) و روح میشود، آن را زکات بدن یا فطره مینامند. شاید وجه تناسب آن با معنای اسلام، این باشد که زکات فطره مقتضای اسلام است؛ از این رو کسی که پیش از غروب شب عید فطر مسلمان شود، تکلیف از او ساقط نمیشود. لذا خانوادههایی که در اندیشه سلامت جسم و روح خود هستند باید به این واجب الهی اهتمام ویژهای داشته باشند که البته این از وظایف پدر خانواده است.
زکات فطره بر تمام کسانی که قبل از غروب شب عید فطر بالغ، عاقل و غنی باشند، واجب است؛ یعنی، باید برای خودش و کسانی که نان خور او هستند، برای هر نفر ۳ کیلو از خوراک مردم (مانند گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرت و یا مانند اینها) و یا پول یکی از آنها را به مستحق بدهد.
زکات فطره به اتفاق شیعه و سنی، واجب است و در متون دینی برای آن، فلسفه و فواید متعددی برشمرده شدهاست که مهمترین آنها عبارتند از:
۱. زکات فطره مکمل و تمام کننده روزه است؛ همان گونه که درود و صلوات بر پیامبر اسلام (صلوات الله علیه و آله) مکمل و تمام کننده نماز است.
۲. باعث قبولی روزه ماه مبارک رمضان میگردد.
۳. موجب حفظ انسان از مرگ در آن سال میشود.
۴. باعث سلامتی جسم و پاک سازی روح از رذایل اخلاقی است.
۵. مکمل و تمام کننده زکات مال است.
انتهای پیام/
ارسال نظرات