کامران شریفی :

کدخبر: 353

مساجدي كه براي نوجوانان وجوانان محلي جهت فعاليت هاي ورزشي ، فرهنگي، آموزشي و... هستند درجذب جوانان بسيار موفق بوده اند.

به گزارش سرویس فرهنگی قزوین خبر؛ بي ترديد براي جذب جوانان و حضور آنها در مسجد و جماعات هم موانع مختلف و هم راهكارهاي مختلفي متصور است كه اين موانع و همچنين راه كار ها مي توانند جنبه هاي فردي، خانوادگي و محيطي داشته باشند.

در اين بخش آن قسمت از مواردي كه بيشتر جنبه علمی  وکاربردی دارد مورد بحث قرار مي گيرد:

7- تعيين واحياي ديگركاركرد هاي مسجد 

مطمئناً اين امر در جذب جوانان ونوجوانان موثر خواهدبود. بررسي هانشان مي دهد مساجدي كه براي نوجوانان وجوانان محلي براي فعاليت هاي ورزشي ، فرهنگي، آموزشي و... هستند درجذب جوانان بسيار موفق بوده اند.

 در اين راستا مي توان انواع كلاسهاي تقويتي و آموزشي را با همكاري دبيراني كه خود اهل مسجد ونماز بوده و علاقمند به احياي نماز و مسجد هستند استفاده كرد و با مبالغي كم و يا حتي بعضا رايگان اقدام به تشكيل كلاس كرد همچنين براي اين كار از دانشجوياني كه خود مسجدي هستند و يا ساير تخصصهاي اهالي مسجد مي توان استفاده كرد.

8-  ارئه الگو براي جذب جوانان و نوجوانان به نماز و مسجد 

ارائه الگو يكي از موثرترين راهكارها ميتواند باشد. بويژه نوجوانان و جواناني كه اهل مسجد نيستند چه ما بخواهيم يا نخواهيم برايشان قهرمانان ورزشي بويژه فوتبال ، هنرپيشه ها و ... بيشتر مهم بوده و جنبه الگويي دارند بنابراين وظيفه صدا وسيما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان تربيت بدني است كه ضمن ايجاد فضاهاي مناسب اين الگوهاي ورزشي ويا هنري را در هنگام نماز خواندن و شركت در جماعات و حضور در مسجد، حضوري و يا از طريق تلويزيون ببينند البته در وضعيت و موقعيت عيني نه فيلم ها و نمايش ها .

 متاسفانه جوانان و نوجوانان جامعه ما اين الگوها را اغلب نماز خوان واهل مسجد نمي شناسند و مسئولين كشور اسلامي با دست خود چنين الگوهايي را در اختيار جوانان قرار مي دهند كه در اين مورد ضروري است كه فكر جدي و اساسي صورت بگيرد . همچنين نشان دادن زندگي و سخنان و اظهارات افراد علمي ، ورزشي وهنري موفق كه اهل نماز ومسجد بوده و هستند جز مواردي است كه در نگرش و گرايش جوانان به حضور در مسجد و جماعات موثر خواهد بود.

9- عدم انحصاري كردن امورات و فعاليت‌هاي مسجد

در آيه 18 سوره جن مي خوانيم كه مي فرمايد : مساجد مخصوص خداوند عالميان است بر ايناساسمسجد مال شخص يا اشخاص و يا گروه خاصي نيست و نبايد باشد متاسفانه در تعداد بيشتري از مساجد نهادهاي جانبي و ضميمه مسجد كه محل جذب نوجوانان و جوانان هر محله مي تواند باشد از جمله كانون ها ، پايگاه مقاومت مسجد و يا فعاليت درخود مسجدبه صورت انحصاري بوده وعده كمي كه خيلي هم علاقه مندند مايلند كه دراختيار خودشان باشد درحالي كه بسياري از نوجوانان وجوانان كه مايل به حضور در اين مكان ها هستند و از آن طريق هم مطمئنا جذب مسجد و جماعات خواهند شد به علت عدم اطلاع رساني درست و يا نامشخص بودن زمان فعاليت و زمان باز بودن مكان و عدم آشنايي با افراد و مسئولين پايگاه و كانون و عدم اطلاع از شرايط و نحوه عضويت نمي توانند مراجعه كرده و عضو شوند . لذا لازم است يك اطلاعيه دائمي در اين مكان ها موجود باشد با اين مضمون كه مثلا پايگاه فلان عضو جديد مي پذيرد و مدارك وشرايط عضويت و زمان مراجعه فلان است مطمئنا اين اقدام تعداد زيادي از نوجوانان و جوانان محله را كه مايل به عضويت و فعاليت هستند ولي نمي دانند چگونه بايد اقدام كنند ، جذب خواهد نمود

10-  بيان ترجمه زبان دعا ها و اذكار

دعاها و اذكار كه در مساجد ، مراسمات و صدا وسيما قرائت مي شود و داراي معارف ونكات بسيار متعالي و تاثير گذار هستند براي اغلب شنوندگان بويژه جوانان و نوجوان اين سوال مطرح است كه چرا يك سري عبارات را به زبان عربي مي خوانيم ، در حالي كه نميدانيم كه مخاطب ما كيست يا اگر اجمالا مي دانيم مخاطب ما خداوند است، نمي دانيم به او چه مي گوئيم يا چه چيزي از او درخواست مي كنيم لذا براي رفع شبهه و ابهام به همراه دعاها ، ترجمه آنها نيز به زبان روان و خالي از هر گونه پيچيدگي ارئه گردد تا ارتباط بين خواننده دعا و مخاطب او ، يعني خداوند محكم تر گردد . تجربه نشان داده در مراسمات شب احياء وقتي ترجمه روان اين دعاها گفته مي شود چقدر در جواناني كه بخش اعظم مسجد را تشكيل مي دهند تاثير مي گذارد. 

نتيجه‌گيري

اهميت و ارزش حضور در مسجد و نمازهاي جماعت براساس آيات الهي وروايات وسيره معصومين(ع) بركسي پوشيده نيست.از طرفي جذب جوانان به اين امر مهم دركشور اسلامي مساله جدي واز دغدغه هاي متوليان امر مي باشد. ويژگي هاي دوره جواني ايجاب مي كند كه راهكارهاي متناسبي جهت جذب آنها به مسجد وجماعات استفاده گردد. دراين راستا موارد زير قابل طرح است:

  1 - بهانه‌هاي مختلفي براي عدم حضور درمساجد مطرح مي شود كه پيشنهاد گرديد بايد جوانان را با فلسفه و اسرار و ارزش جماعات و حضور در مساجد آشنا كرد كه طبق فرمايش پيامبر اسلام(ص) اگر افراد ارزش حضور در جماعات را بدانند براي شركت در آن قرعه كشي مي‌كنند.

 2 - بهداشت و نظافت مساجد به عنوان عامل ديگري براي جذب جوانان مطرح است . روشن است كه جوانان به ويژه تحصيلكرده ها چقدر به امر بهداشت و تميزي اهميت مي‌دهند.

 3- ايجاد جاذبه براي حضور زنان در مساجد به عنوان نيمي از افراد جامعه و عوامل موثر در تربيت افراد جامعه، متا‌سفانه محل استقرار بانوان در مساجد در مقايسه با آقايان از وضعيت نامناسبي بر خوردار است.

  4- نقش امام جماعت به عنوان يكي از اركان و عوامل تاثير گذار در امورات مسجد و همچنين جذب و نگهداري جوانان است كه در اين زمينه ايجاد ارتباط عاطفي، گذاشتن وقت كافي براي امور جوانان، مورد پذيرش مردم و جوانان بودن، داشتن تقوا و فضايل اخلاقي و عدالت ، رعايت نظافت وتميزي ، نظم و انضباط داشتن ، بردباري ، آسان گيري و عمل به گفته ها، مواردي هستند كه رعايت آن از طرف امام جماعت در جذب جوانان موثر است.

  5- در روش و شيوه هاي تبليغ ، داشتن ايمان قلبي و عامل بودن و نيز روش ارتباط مستقيم نفس با نفس و جذب همسالان توسط جوان مسجدي موثر است.

  6- از وظيفه ونقش نماز گزاران و اهالي مسجد مي توان به داشتن غيرت نسبت به نماز ، رعايت حرمت اشخاص ، بهداشت و نظافت لباس ، بدن و دهان ، پرهيز از تندي و افراط در برخورد با نوجوانان و جوانان ، مطابقت گفتار و عمل متوليان امور مساجد ، ايجاد ارتباط بين مدرسه ومسجد و بطور كل احياي مسجد و جماعات اشاره كرد.

 7- احياي كاركردهاي مختلف مسجد از جمله آموزش ، فعاليتهاي ورزشي ، فرهنگي، هنري و...

 8- ارئه الگو براي جواناني كه در جماعات و مسجد حضور نمي يابند از طريق صدا و سيما و رسانه هاي جمعي از قهرمانان ورزشي و هنرمندان و اهل علم در حال نماز خواندن و حضور در مساجد.

 9- عدم انحصاري كردن امورات و فعاليتهاي مسجد و پايگاه مقاومت و كانون‌هاي مساجد و رفع موانع حضور و عضويت جوانان و نوجوانان علاقمند محله ها در اين نهادها.

 10- ارايه و بیان ترجمه دعاها و اذكار به زبان روان جهت آشنايي جوانان و نوجوانان با معارف و پيامهاي دلنشين و تاثير گذار اين دعاها. 


منابع:

 محسن قرائتي (1370)، يكصد و چهارده نكته درباره نماز، ناشر؛ چاپ و نشر و طرح اقامه نماز.

 نماز نشانه حكومت صالحان(مجموعه مقالات)،1370، مشهد، ستاد اقامه نماز.

 محسن قرائتي (1372)، پرتوي از اسرار نماز، چاپ 7، ناشر، طرح اقامه نماز.

 نماز گنجينه ذكر و راز(1372)، تهران، موسسه فرهنگي قدر ولايت.

 رجالي، تهراني(1357)، نماز در نهج‌البلاغه، قم انتشارات دارالصادقين.

 قائمي، علي(1375)، اقامه نماز در دوران كودكي و نوجواني، انتشارات ستاد اقامه نماز.

 نوبهار، رحيم(1375)، مسجد نمونه، چاپ دوم، تهران، ستاد اقامه نماز

 نماز راهي به سوي كاميابي (مجموعه سخنراني و ميزگرد) (1376)، ستاد اقامه نماز.

 رفسنجاني، هاشمي (1376)، جايگاه نماز در حكومت، مجموعه سخنراني و مقالات نماز راهي به سوي كاميابي، ناشر: ستاد اقامه نماز.

 عليقلي، محمدمهدي (1376)، محراب عشق، قم، ستاد اقامه نماز.

 شيرازي، علي(1377)، راز و نياز عارفانه، قم، نشر خرم.

 ابوالقاسمي، محمدجواد (1378)، امام و ماموم در جلوگاه حضور، تهران، نشر ياس‌كبود.

 رهبري، حسين (1380)، مسجد نهاد عبادت و ستاد ولايت، تهران سازمان چاپ و انشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي

 مجموعه سخنراني نماز، حكومت، تربيت، جلد دوم (1380)، ستاد اقامه نماز.

 موسوي‌راد لاهيجي(1380)، نماز از ديدگاه قرآن و حديث، قم، دفتر انتشارات اسلامي.
ولي ابر قويي ، روح اله (1385) - قم ، انتشارات رواق دانش .

 قرائتي ، محسن (1386) - اولين سرمايه داران دنيا - مجله رشد مديريت مدرسه ، شماره 7، دوره پنجم -صص7-4

 دلبري، سيد محمد (1387) - آسيب¬هاي تعليم و تربيت ديني از نگاه شهيد بهشتي - مجله رشد آموزش معارف اسلامي ، دوره 20 ، شماره 4 صص 13-4جعفري، حسين علي (1388) - 500 حديث پيرامون نماز و مسجد ، چاپ سوم - موسسه فرهنگي انتشاراتي ستاد اقامه نماز.www.pasokhgoo.ir

روش جذب جوانان به مساجد چيست؟(1388)- www.2irib.ir
جوانان ومسجد 1388)- www.ido.ir.

 انصـاري‌راد، علي‌اكـبـر(1388)- راهـكـارهـاي ‌جـذب ‌جـوانان‌ بـه‌ مساجـد-www.andishegom.com. شيوه‌ها و عوامل جذب جوانان به مساجد(1388)-www.taghribnews.ir.

 جوان‌وجاذبه هاي مسجد، نقل از روزنامه ايران(1388)-www.sobheomid.ir.

 جوانان ومسجد 1388

http://medu3419.blogfa.com/

 

انتهای پیام /

 

ارسال نظرات

آخرین اخبار