مدیر عامل شرکت شبکه های آبیاری دشت قزوین گفت: با توجه به کاهش میانگین بارش برف و باران، خشکسالی قزوین در ۴۰ سال گذشته بی سابقه بوده است که می توان با ترویج فرهنگ مدیریت مصرف آب از خطرات آن جلوگیری کرد.
محمد مهدی رحمانی، مدیر عامل شرکت شبکه های آبیاری دشت قزوین، در خصوص مشکلات کمبود آب در استان قزوین، بیان کرد: در سال زراعی ۹۲ و ۹۳، کشور با خشکسالی مواجه بوده است به طوری که در همین دوره زمانی منطقه قزوین و حوزه آبریز طالقان یکی از کم بارش ترین نقاط ایران محسوب شده است.
وی اضافه کرد: متاسفانه ظرفیت سد طالقان به کمتر از نصف میزان آبی (حدود ۴۶۰ میلیون متر مکعب) کاهش یافته است و در برنامه ریزی های تخصیص آب حدود دو سوم از سد مخزنی طالقان سهم قزوین بوده که از این مقدار حدود یک سوم (تقریباً ۹۰ میلیون متر مکعب) مختص دشت قزوین است.
این مسئول با اشاره به اینکه با راه اندازی حدود ۱۰۰ حلقه چاه تلفیقی منابع آبی دشت قزوین را تامین کرده ایم، اظهار داشت: با توجه به اینکه تخصیص آب دشت قزوین کمتر از یک سوم است توانسته ایم حدود ۵۰ درصد تعهدات خود را به مردم انجام دهیم.
رحمانی در خصوص کاهش میزان آب در سد طالقان، گفت: در ۴۰ سال گذشته این نوع بارش در حوزه سد طالقان بی سابقه بوده است.
خطر خشکسالی گریبان گیر استان قزوین
وی خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش میانگین بارش برف و باران در ایران و حتی جهان و با در نظر گرفتن گرمتر شدن زمین، لزوم حفظ منابع آبی در کشور احساس میشود. استان قزوین نیز در دوره کنونی با توجه به نداشتن منابع کافی در بحث آبهای زیر زمینی و آبهای سطحی از این قاعده مستثنی نیست.
مدیر عامل شرکت شبکه های آبیاری دشت قزوین در پاسخ به این شایعه که بخشی از سهم آب قزوین به تهران برده می شود افزود: خشکسالی اخیر منجر به کاهش سهمیه آب تمام استان های کشور شده به طوری که در بحران آبی به سر می بریم . شایعه تخصیص سهمیه آب استان قزوین به تهران حرف درستی نیست.
رحمانی با اشاره اینکه عمده ترین منبع آب سطحی استان قزوین در بخش شمالی، یعنی حوزه رودخانه شاهرود قرار دارد، بیان کرد: این رودخانه از پیوستن رودخانههای الموترود، طالقان رود و چند شاخه فرعی تشکیل شده، هم چنین طرح مطالعاتی در کوه های دو هزار و سه هزار مطالعه در حال انجام است و مراحل اولیه خود را طی می کند.
هدف شبکه های آبیاری توزیع عادلانه آب است
وی با اشاره به اینکه طبق اطلاع رسانی به کشاورزان توصیه شده بود که کشت تابستانه صورت نگیرد،گفت: میزان آب تخصیص یافته برای کشت های پائیزه (گندم، جو و کلزا) است و هیچ تخصیص آبی برای کشت تابستانه نداریم.
این مسئول افزود: اعتراض به تخصیص آب همیشه وجود داشته و هدف ما توزیع عادلانه آب است.
رحمانی با اشاره به کارکرد سد زیاران به عنوان یک رابط آبی ، خاطرنشان کرد: سد زیاران تنظیم و انحراف آب از سد طالقان را به کانال دشت قزوین بر عهده دارد و خودش به عنوان یک منبع و ذخیره آبی محسوب نمی شود.
تلفات در اطراف سد زیاران به صفر رسید
رحمانی به ایمن سازی اطراف سدها به منظور جلوگیری از تلفات انسانی اشاره وعنوان کرد:در تونل خروجی سد طالقان تا سد زیاران رودخانه ای به طول ۶ کیلومتر به عنوان تفرجگاه وجود دارد. علی رغم اطلاع رسانی و هشدار، مسافران ناآگاه نزدیک و دچار حادثه می شوند.
این مسئول ادامه داد: امسال در منطقه سد زیاران، ایمن سازی و اطلاع رسانی بیشتری صورت گرفته، به طوری که تا کنون تلفات در اطراف سد زیاران به صفر رسیده است.
رحمانی با بیان اینکه تعامل خوبی بین جهاد کشاورزی و حوزه آبرسانی وجود دارد، گفت: جهاد کشاورزی طرح های کشت را به کشاورزان ارائه می دهد و میزان توزیع آب متناسب با آن طرح کشت بر عهده ماست.
وی ابراز امیدواری کرد: با آگاه سازی در خصوص منابع و مصارف آب و آموزش راهکارهای مصرف بهینه آب و اشاعه فرهنگ صحیح مصرف، می توان مشکل کمبود آب در استان را کنترل کرد.
مدیرت مصرف آب با تبدیل شدن آبیاری سنتی به آبیاری مدرن
مدیر عامل شرکت شبکه های آبیاری دشت قزوین، به کشاورزان توصیه کرد: با توجه به خشکسالی به سمت مدیریت آب رفته و آبیاری سنتی را به آبیاری مدرن تبدیل نمایید، زیرا آبیاری مدرن سبب می شود تا با آب کمتری سطح زیر کشت بیشتری تحت پوشش قرار گیرد.
رحمانی تصریح کرد: توسعه کشاورزی استان قزوین با وجود منابع محدود آبی تنها با بهینه سازی در مصرف آب، رعایت الگوهای کشت توسط کشاورزان و تغییر روش های آبیاری امکان پذیر می باشد.
منبع:صبح قزوین
ارسال نظرات