پیمان ملکی

کدخبر: 1547

درحالیه که جمهوری اسلامی ایران برای پیمودن راه توسعه و جبران کم کاریهای سالیان دراز و در جهت عمل به رهنمودهای مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) نیاز به مدیرانی لایق ،صاحب نظر و متعهد دارد؛ نگارنده بر این شد که 11 ویژگی از مدیر یک کشور اسلامی را در دو بخش یادآوری نماید.

سرویس اجتماعی قزوین خبر؛

درحالیه که جمهوری اسلامی ایران برای پیمودن راه توسعه و جبران کم کاریهای سالیان دراز و در جهت عمل به رهنمودهای مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) نیاز به مدیرانی لایق ،صاحب نظر و متعهد دارد؛ نگارنده بر این شد که 11 ویژگی از مدیر یک کشور اسلامی را در دو بخش یادآوری نماید.           

1-ایمان به خداوند متعال:

نخستین و اساسی ترین ویژگی برای مدیر  با توجه به معیارهای اسلامی  ایمان قلبی و عملی او به خداوند تبارک و تعالی است بعبارتی دیگر به این معنا که ایمان و اعتقاد درونی یک مدیر اسلامی در عمل آن متبلور و اجرایی شود زیرا ((معیار گرایش دلهای مردم به یک نظام حکومتی ،ایمان و عمل صالح مسئولان آن نظام و کارگزاران آن حکومت است و خداوند تنها در پرتو اعتقاد صحیح دولتمردان و رفتار شایسته خدمتگزاران است که محبت مردمی را پشتیبان آنان قرار میدهد))(آیت الله جوادی آملی)

2-تعهد به امورات :

اگر مدیر تمام کارهایش بر اساس تکلیف شرعی و برای رضای حق باشد خود را در معرض بازخواست خدا می بیند ، و تمام اعمال خود را مطابق موازین و ارزش های الهی  تنظیم می نماید.و چنین مدیری مسلما خود را در خدمت به مردم مسئول و متعهد میداند و تمام کارهایش درست و اخلاقی میشود که در این راستا  در حدیث نبوی چنین آمده است ((هر کس شب را به صبح رساند و همتش خدمت به مسلمانان نباشد،مسلمان نیست )).

3-دارا بودن تخصص و مهارت:

تخصص و مهارت در کار از ویژگی های بارز مدیریت اسلامی است .تجربیات علمی نشان میدهد که اهل فن به دلیل معلومات و اطلاعات تخصصی خود،نفوذ چشمگیری در سایر افراد سازمان دارند.به طوری که چنانچه  افراد یک اداره بپذیرند که مدیر آنان در رشته مربوط صاحب نظر و اهل فن است با میل و رضایت بیشتری از او تبعیت میکنند. که در این راستا حضرت رسول اکرم(ص) می فرمایند:((هر کس بدون آگاهی کاری را انجام دهد فساد آن بیش از اصلاح آن خواهد بود)).

4-مشورت و  پرهیز از خود محوری:

توجه یک مدیر اسلامی  به نگرش ها و اندیشه های پرسنل جمعی سبب میشود که مدیر از گرایش به جزئی بودن و خودکامگی دور ماند.هر مدیری میتواند با توجه به اندیشه ها و پیشنهادهای همکارانش،بهره فراوانی در رسیدن به هدف سازمانی  بدست آورد اما جهت استفاده درست از نظرات دیگران باید از توانایی های ظریف مدیر می باشد.به طور کلی ،مدیران باید این فرمان الهی را دستور کار خود قرار دهند،آنجا که میفرماید:((آنان که میشنود سخن را پس پیروی میکنند بهترش را ،آنان اند که رهبریشان کرد خدا و آنان اند دارندگان خردها))(زمر 18) و همچنین در خطبه 53 نهج ابلاغه آمده است که((بپرهیزید از خود پسندیدن و به خود پسندی مطمئن بودن و ستایش را دوست داشتن)).

5-تقوی و اخلاص:

یکی از دیگر صفتهای لازم برای مدیر اسلامی ،داشتن تقوی است . مدیر مسلمان اعمالش منحصرا برای جلب رضای خداوند متعال و خشنودی اوست.از آنجا که در اسلام و حکومت اسلامی پذیرفتن مسئولیتهای اجتماعی ؛یک تکلیف و یک وظیفه می باشد نه یک نقش بی جان و بی هدف. لذا در چنین برداشتی از مدیریت جهت گیریهای مدیر و فعالیتهایش برای جلب رضای یک شخص یا گروه و مقامی خاص نیست  بلکه صرفا برای خدا و رضای خالق می باشد.

6-عفو و بخشندگی:

از دیگر ویژگی های مدیریت اسلامی گذشت و بخشندگی از اعمال خطای همکاران و دیگر افراد مرتبط با او می باشد.حضرت علی  (ع) در فرمان معروف خود به مالک اشتر می فرمایند:((الا ای فرمانفرما،فرمانبران تو از دو صنف بیشتر نیستند :یا مسلمان اند که با تو برادرند و دسته دیگر همانند تو در آفرینش می باشند.همچنان که تو را در زندگی لغزشی در پیش است ،آنها نیز بدون لغزش نخواهند بود پس باید با آن دیده در آنان بنگری که توقع داری خداوند در تو بنگرد))(نهج البلاغه ،نامه 53) و همچنین خداوند متعال  نیز می فرماید((عفو و بخشش را پیشه خود ساز و به نیکی فرمان ده و از نادانان دوری نما))(اعراف،199)

 

انتهای پیام/

 

ارسال نظرات

آخرین اخبار